Columna

Contra la mandarina

Quan em van oferir fer aquesta columna vaig pensar que tindria problemes per triar un sol tema per a cada mes. Vaig pensar que, sobretot, em costaria escollir de què parlaria la primera vegada: volia fer una columna brillant, incisiva, profunda, que sorprengués els lectors de la revista i també els meus col·legues, però no sabia sobre què. Finalment he decidit que aprofitaré aquest espai d’expressió que m’ha donat la vida per alçar una veu contra una fruita que fa molt temps que m’inquieta: la mandarina.

La mandarina no només és una fruita abominable des de tots els punts de vista (tractaré d’exposar-ho breument a continuació), sinó que, a més, és invasiva, no respecta la gent que decideix prescindir-ne. Com a menjador passiu de mandarina —ho vaig ser durant tota la primària, quan els companys s’amagaven els grills a la butxaca de la bata i se’n sentia la fortor des de l’altra banda del pati, i ho sóc ara que les meves amigues de la facultat en mengen entre classe i classe, qui sap per què— puc afirmar que avui, aquí, a la Catalunya del segle XXI, les faltes de respecte cap als qui no ens agrada són una realitat.

He dedicat molt temps a pensar el perquè de l’olor eixordadora de la mandarina, que fa que hom no pugui ensumar res més, menjar res més, pensar en res més, si és a prop d’algú que en porta una o que n’ha consumit hores abans, de vegades fins i tot fa dies. He arribat a la conclusió que es tracta d’un complex d’inferioritat envers la taronja: en l’olor de la mandarina s’hi pot notar la frustració que ha anat acumulant al llarg de la seva existència estúpida, el ressentiment envers una fruita indubtablement superior. Sembla que tot sigui per cridar l’atenció, i és normal: en un món on ja hi ha la taronja, la mandarina no té cap mena de sentit, és absurda, sobra, és un insult a totes les coses que no existeixen. És la Pepsi dels cítrics.

No cal que m’allargui més: aquells que, com jo, són conscients del perill social que és la mandarina, no necessiten cap article que els ho expliqui. Aquells que, a aquestes alçades, en segueixen menjant, no canviaran de parer: fins ara, ni tan sols el fet que els grills siguin incomestibles (qualsevol dia intentaran empassar-se la pell del plàtan) els ha fet reflexionar una mica. D’altra banda, sóc conscient que aquesta columna causarà molta polèmica: tristament, la mandarina té cada dia més amants; són bàsicament persones pragmàtiques que es deixen seduir per la seva còmoda portabilitat. La meva intenció és fer créixer un debat madur sobre la qüestió, que en parlem tots plegats, que argumentem, discutim i, si convé, busquem alternatives. Em faria molt feliç respondre respectuosament a la rèplica d’algun defensor d’aquesta fruita execrable.

 Ferran Muñoz Soler

Anuncis

6 thoughts on “Contra la mandarina

 1. Gràcies Ferran per tenir la valentia d’alçar la veu contra un protegit mediàtic de la talla de la mandarina (fins i tot els de La Directa no gosen d’escriure-hi res en contra). A mi fa anys que em preocupa el tema, però ningú s’atreveix a fer-hi res al respecte, i arribem fins a punts tan ridículs com el suc de mandarina(!), que no té ni tan sols l’excusa de la portabilitat o la facilitat de dur a terme el procés de pelat utilitzant solament les ungles, que a ulls de l’insensat semblen justificar-ne la preferència sobre la taronja (si bé després et queden sota les ungles espores d’aquelles que arruïnen àpats). La cosa se n’ha anat de mans fins a l’extrem que una cadena de supermercats tan aparentment normal com semblaria Eroski ven suc de mandarina, atenció, només de la seva gamma superior de productes, anomenada Seleqtia (el tema de les “Q”s sense u al darrere el podem deixar per alguna altra columna), i en aquest enllaç tinc les proves: http://www.compraonline.grupoeroski.com/supermercado/productos/9766585-Zumo-de-mandarina-100-exprimida-EROSKI-SeleQtia-brik-1-litro/
  Pel que fa a què s’hi podria fer, sincerament jo sempre havia estat regulacionista, i havia pensat que, en la mateixa analogia que planteges amb el tabac, s’exigís per llei ser major d’edat als compradors, o que se’n prohibís la venda a partir de determinades hores en establiments comercials com amb l’alcohol, però ja veig el nostre conciutadà a càrrec de l'”Alimentació 24h” de torn demanant-te a la sortida si “amigo et pots amagar les mandarines sota l’abric per tal d’evitar la intervenció de les forces de seguretat”. Ja se sap, feta la llei, feta la trampa.
  Sospito que només amb una reflexió profunda i transversal per part de tota la societat podem acabar amb el problema de la mandarina d’arrel, i això només és possible gràcies a l’heroic esforç que gent com tu, Ferran, fa en denunciar el que des del conformisme no es vol sentir.

  M'agrada

 2. Si fossin mandarines… però de mandarines en corren poques company! El que tenim són les tristes clementines, buides de gust, d’olor i de pinyols. Però, si us plau, no acusis la innocent mandarina d’un delicte que no ha comès.

  M'agrada

 3. Jo sóc dels que creuen que la mandarina és bona, encara que sigui una “còpia” de la taronja. No només ens agrada el gust sinó que és fàcil de menjar, és petita i fàcil de portar i el suc té moltes vitamines. Però no us volem faltar el respecte a aquells que no us agrada, així que la meva proposta per als qui no us agrada l’olor és: qui mengi la mandarina, haurà de portar una pinça d’estendre la roba per a repartir entre les persones del voltant, amb solidaritat i bona fe.
  D’aquesta manera, nosaltres podrem gaudir de la mandarina i vosaltres podreu respirar tranquils.

  M'agrada

 4. Penso que el problema no és la mandarina, si no ser respectuós. Sóc conscient de la seva fortor i considerat amb els intolerants a la olor de la mandarina. Sense mandarina no existiria la taronja! Visquen les mandarines!

  Liked by 1 person

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s