Ressenya

Experiència Obeses

“Correm!”: segona cançó del disc Zel (2013) i el seu esbojarrat i caòtic videoclip

Avui em venia de gust reinventar el gènere de la ressenya, tot parlant d’un grup —millor dit, d’un quartet contemporani― que darrerament causa sensació: Obeses. Però m’he trobat amb un problema, i és que el conjunt, encapçalat per la imatge que ofereix Arnau Tordera I del grup i de si, s’explica i es defensa a si mateix constantment en entrevistes i publicacions. I els poetes descreguts que aspirem a ressenyar el seu projecte “Obeses 3D” ens trobem amb dificultats a l’hora d’afegir noves idees als mots pronunciats pel líder quant a l’imaginari, l’univers i la realitat productiva d’Obeses.

I que això em resulti un problema no significa pas un defecte dels artistes. Ans al contrari. Un grup que sap defensar la seva música ―un artista que pot defensar el seu art— té tant guanyat! M’explico. Avui dia, la diversitat d’oferta cultural (avui em refereixo, però, a la musical) és tan màxima que sobrepassa el límit del vertigen. I la demanda, parlo en general, no és excessivament exigent, de manera que la majoria d’ofertes artístiques són acceptades i consumides com qui esmorza una trista torradeta en un matí ressacós. Això suposa una veritat molt trista. Artistes mediocres i Artistes en majúscules passen igualment desapercebuts. Obeses, però, sembla haver trobat una solució parcial a aquest dilema.

Obeses, i en especial Arnau Tordera, han aprofitat l’existència d’uns happy few que sí saben valorar l’art pour l’art per a fer-nos arribar la qualitat del seu art (o del seu producte) mitjançant no només els recursos propis de l’època on vivim (tals com xarxes socials molt actives o merchandising) sinó una confiança en recursos tan clàssics com l’oratòria o d’altres més romàntics com són l’estètica sublim més kantiana o la influència esteta d’Oscar Wilde. Això és, valorar en l’art només principis de bellesa, molt més enllà de qualsevol moral (reitero: només en l’art, no en l’artista). Seguint tals principis, quasi simbolistes, l’art d’Obeses no explica la vida. Explica l’art. El corrent vintiunista és present aquí, ja que la música ha de formar un conjunt discursiu que enllaci el significat líric i el significat musical. Així, la música obesista resulta ser explicada per si mateixa i per l’artista que l’ha creada (ja que tal artista és molt coneixedor que la seva música no és una creació amb vida pròpia sinó un artifici producte de la ment de l’autor: lloc intangible on es desenvolupa l’il·limitat univers d’Obeses).

I tots aquests recursos estètics que he mencionat a mode de teoria artística sobre el quartet contemporani es poden observar en les seves creacions si l’oient és prou sensible i perspicaç, perquè les cançons d’Obeses, que formen aquesta grandiloqüent unitat discursiva que va molt més enllà dels mots d’Arnau Tordera, exigeixen escoltadors, no mers oients, gent que percebi el seu art de la manera més activa possible, ja que aquestes estan plenes de detalls amagats, de jocs musicals i lingüístics, de referències tan internes com externes… I la diversitat estètica és tan gran que assegura el gaudi a un gran nombre d’aquests exponencials i actius escoltadors.

Però el millor d’Obeses (i aquí acabaré) és que en el seu meravellós i incansable afany d’estetes mai pretendran delitar només l’oïda tot i ser músics. Això fóra massa pobre! En el seus concerts (dels quals he tingut la fortuna d’assistir-ne a dos) compten amb una treballada i segura presència escènica, una proximitat amb el públic, una banda i un cor, un amigable Monstre de l’armari que, al cap i a la fi, converteixen l’experiència Obeses 3D en una vivència extàtica, en una orgia plaent i embriagadora per a tots els sentits, en un estímul per a les ments de tots els oients inconformistes a qui arriben, que cada cop som més.

David Bernal i Almansa

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s