Crònica

Homenatge al geni: A Contra Blues tributa Hendrix

A Contra Blues a l’European Blues Challenge l’any passat, tocant “Wine,  Wine, Wine”

Dissabte passat, per la nit… Bé, primer de tot: Hola, lectors! Ara que ja he saludat i sóc un home socialment acceptable, cal dir que la nit de dissabte prometia. Sí. Ja sé que es diu molt, que la nit prometia. M’explico. Quan el cantant d’A Contra Blues, Jonathan Herrero, va introduir el concert mentre es col·locava sobre el front un mocador a mode de bandana a la Hendrix, jo em vaig fer conscient que realment la nit prometia, no només dosis de qualitat musical (que en sobre a la banda A Contra Blues) sinó també d’humor i bon rollo a càrrec de l’omnipresent cantant, leadman escènic del grup.

Em reconec seguidor prou habitual d’A Contra Blues, així que anava cap al concert amb una idea predefinida. Esperava veure al Cafè Marula un conjunt de músics que sonen com un de sol, que tenen presència de rockstars i que es guanyen el públic a base de solos de guitarra estratosfèrics, d’una veu celestial i potent, d’un baix i una bateria que caminen sempre units i d’una energia embalsamant (no perquè sí van guanyar el Blues European Challenge el 2014). Però tot i saber què anava a presenciar, un dubte encara m’assaltava i em va neguitejar fins a l’instant precís i exacte que va sonar la primera nota. Emularien el so de Jimi o es mantindrien fidels al seu estil propi, que tant costa de trobar?

Bé, doncs van començar tocant “Little miss lover” i la van enllaçar amb “Spanish castle magic”. No van decebre.. Totes les característiques que he mencionat abans hi eren, molt presents. Els músics estaven, com s’acostuma a dir en aquest mundillo, “enxufats”. Però el que més em va alegrar a mi és que l’únic Jimi Hendrix que hi havia, estava a algunes samarretes dels fans entregats, a la bandana de Jonathan i al nom de la cançó. A Contra Blues seguia sent A Contra Blues. L’homenatge va ser un homenatge. No un tribut. Al cap i a la fi… si volem escoltar Jimi Hendrix, tenim Youtube i totes aquestes coses d’avui dia que tothom que ha arribat a aquest text sap utilitzar més o menys bé. Jo hagués considerat una llàstima veritable que el genuí talent d’A Contra Blues es perdés per imitar el talent d’algú altre que ja no és entre nosaltres. Un desperdici. Una tragèdia.

Així, encisantment electritzant va seguir el concert, i els assistents ens vam deixar atrapar sota la llibertat de cames i moviments que imitaven balls frenètics, provocats per l’eufòria i el plaer d’estar revivint temes de Jimi Hendrix en una saleta del Barri Vell de Barcelona el 2015 (en el 45è aniversari de la mort del guitarrista de Seattle), interpretats salvatgement pels A Contra Blues, els que poden presumir d’un so distintiu i únic, d’un espectacle fet seu.

El rock&roll va fluir, va avançar i va créixer amb “Manic depression”, “Remember” i la balada “Castles made of sand”. I a punt d’arribar a la mitja part simbòlica del concert, va pujar a l’escenari Luis Regidor, per cantar “Crosstown Traffic”. Seguidament, A Contra Blues es va retirar de l’escenari i van donar pas a Mar Sánchez a la guitarra solista, Enric Gómez al baix i Miki Grau a la bateria. Aquests, juntament amb Luis Regidor que també va prendre una guitarra, formaven una banda exclusivament per a aquesta ocasió i, tot i la indiscutible qualitat individual dels músics, es va notar la diferència entre una banda formada expressament i una gent que porta quasi deu anys tocant plegats. Però això no significa que el concert anés a menys, no! Van tocar “Foxy Lady” i el públic va embogir i va acompanyar amb crits afalagadors als grunys de foxy que anava fent el cantant. També van tocar “Gipsy Eyes” i una versió ralentitzada de “Hey Joe”, de manera que sí van aconseguir fer baixar momentàniament l’energia del concert.

Arribats ja a la vall més profunda de la nit, Jonathan Herrero i Enric Gómez (que junts formen el duo anomenat A Ciegas) van fer una versió a baix i veu de l’arxiconeguda i emotiva “Little Wing”, que va capturar, segur, més d’una ànima sensible o d’un cor enamoradís. I per encarar la pujada en intensitat del concert, van reunir-se tota la banda sencera per tocar “Bad stone from the Sun” i “Wait until tomorrow”. Aquí, va abandonar el baix Enric Gómez (que s’havia pogut lluir amb un solo molt tècnic a la balada a duo) i va tornar a cedir-lo a Joan Vigo, l’habitual baixista d’A Contra Blues. Van fer com a “últim tema” el “Power of Soul”.

Els bisos, però, van haver de tocar-los tot seguit, sense la parafernàlia de marxar d’escena per obligar al públic a demanar més i més i més: el temps se’ns havia tirat molt a sobre. L’horari era estricte i, com la Ventafocs, a mitjanit calia acabar la festa. “Bold at love” i “Fire” van ser les triades per acabar el concert, però per definir la tríada del bis, van interpretar l’esperada “Voodoo Child”, on tothom es va poder lluir amb la seva bona estona de solo esfereïdor, complit, sentit. També el cantant es va posar a jugar amb efectes de delay i reverb en el micro i fins i tot el baixista va fer notar la força i el poder del seu instrument (tan menyspreat massa sovint) i va acabar el seu solo a cops a les pastilles i al pal, tot causant riures d’incredibilitat i èxtasi a públic i companys.

Res més. El concert va acabar entre aplaudiments, xiulets d’alegria i la celebració del plaer, seguit en alguns per la voluntat de continuar la festa fos on fos, fos com fos i en d’altres per aquell pesar de saber que tot allò més bo acaba i sempre volem més i més i més. I romanem sempre insatisfets i a l’espera de la següent oportunitat de gaudir així tot i saber que, en realitat, aquesta nit ha estat única.

Jo, fugint el derrotisme i aprofitant l’ambient de la Barcelona d’un dissabte a la nit, ja ho imagineu, vaig seguir la festa a un altre lloc.

David Bernal i Almansa

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s