Crònica

Totes les escriptures, l’escriptura

Extret d'Online Instagram.

Imatge extreta d’Online Instagram.

Que sí, que sí, que val la pena!

Diumenge passat vaig anar al Museu de les Cultures del Món GRATIS. Ja me l’havien recomanat abans, però el que no em van dir era que hi havia una exposició nova a dins, la ben anomenada ESCRIPTURES.

Es veu que és la primera exposició temporal que han fet, però està molt treballada. I si en un primer moment penses “Y PA K TETE SI YOH LLA SE EHKRIBIH”, potser t’ho hauries de repensar una mica i, almenys, saber de què va.

Que sí, que tracta sobre escriptures, molt bé. Però potser si t’atreveixes a entrar-hi i vegis una espècie de cartell-arbre, de dos metres “i picu”, amb lletres estrangeres circulant en els seus leds, diguis: “¿SEÑOR SARANGA, DÓNDE ME HA METIDO?”.

Fora bromes. Val molt la pena. L’entrada és impactant, amb cites de grans autors que lloen l’escriptura, totes elles impreses per les parets. Però el que hi ha dins és el que realment importa. Un contingut cultural, si bé en un espai relativament petit, molt ben organitzat i documentat, on sense ser una persona de gran bagatge o catedràtic puguis gaudir de totes les seves pertinences: una gran quantitat de llibres de fa segles en perfecte estat, bíblies de tot tipus, escrits sobre les reencarnacions de Buda amb dibuixos que són una meravella, llibres xinesos sobre màgia amb una lletra extraordinària: Escriptures, Escriptures, Escriptures.

L’ordre proposat de les peces no és un camí arbitrari, respon a una necessitat de conèixer els nostres orígens a partir dels seus símbols, interpretant-los i categoritzant-los en una història amb moltes ramificacions, però molt ben tramada. No et perds en el recorregut. L’esforç per dur a terme aquesta tasca tan ambiciosa no ha sigut perquè sí, el seguiment és amè però molt complet, t’ajuda a tenir una idea més sòlida sobre els teus propis origens a la vegada que et descobreix els dels xinesos, els dels mesoamericans, tot un compendi de llengües “exòtiques” que al cap i a la fi, al mirar-les des d’aquest punt de vista, ja no ho són tant. És com si t’apropessis a elles, a una germandat. Totes les escriptures, l’escriptura. I és que per mi, el que la fa una experiència única és el seu punt de vista, molt singular, molt intel·ligent, molt didàctic. Es tracta d’un gran ventall de preguntes molt eloqüents respostes en els seus aparadors i en els escrits.

Es nota que saben organitzar bé una exposició, saben perfectament que l’objectiu és entretenir aprenent, i quina millor manera que fer-ho de forma interactiva? L’ús de la tecnologia torna a estar al servei i cervell de la cultura: pantalles tàctils distribuïdes uniformement i amb multiplicitat d’opcions, ordinadors amb activitats dinàmiques (omplir caselles, per exemple), un projector… Potser estar destinat MÉS per aquella gent que no li agrada llegir les “notes al peu”, les quals sempre donen una resposta concreta i un fil argumentatiu pel que ve després.

Jo, com a ignorant defensor de la cultura, recomano llegir-les: és poquet text i val la pena. No només per conèixer coses tan sorprenents com la gran gesta de l’indi cherokee Sequoiah (NO EL BUSQUIS AL WIKIPÈDIA!!!!), si no per no perdre’t grans conversacions que pots tenir amb els teus amics:

TU

Tia, que som segmentals.

LA TEVA AMIGA CHONI

Buah, lla bes tete, k fuerteh.

Bé, potser aquesta conversació no, però val molt la pena… Fora bromes. Val la pena culturitzar-se. Crec que, com a punt i final, és una exposició molt recomanable.

Hater_98 Eiiiii pero no as dicho nada de las kulturas k el museo tiene mas cosas esta revista es una mierdaaaaah!!!!!!

Que sí, que sí, que hi ha més coses però, sincerament, de tantes que n’hi ha, és millor anar a veure-les:

Sergi Saranga

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s