Columna

Estudiant d’humanitats busca joves intel·lectuals per mantenir-hi converses interessants y lo que surja

Fa uns dies vaig acabar una novel·la de la Margaret Bubet-Neumann titulada Milena que recomano molt perquè és un tres en un: d’una banda, una mena de biografia d’una de les amants de Kafka, Milena Jesenská, una dona interessantíssima; de l’altra, una crònica de la relació apassionada que van mantenir; i, finalment, una descripció força completa, força aprofundida de l’escriptor, que ens permet acostar-nos una mica a la selva enorme dels seus pensaments. A més, el llibre també recull la vivència de la pròpia Bubet-Neumann en el camp de concentració nazi on va conèixer Milena, on Milena li va explicar la seva vida i la seva relació amb Kafka.

Més enllà de tot això, la novel·la-biografia em va interessar perquè descriu meravellosament la vida bohèmia (bohèmia, literalment) que duien a principis del segle passat els joves praguencs com Milena. Es veu que es passaven tardes senceres a les cafeteries, filosofant o parlant de literatura, d’art, de política, i que ben sovint s’havien d’acompanyar els uns als altres a la porta de casa perquè les discussions, tan enèrgiques, els havien fet quedar-se xerrant fins altes hores de la matinada.

Això és el que trobo més a faltar de la meva formació. Les discussions en una cafeteria fins altes hores de la matinada. Això no hi és, en el nostre temps, o jo no sé trobar-ho. (Sí, ja sé que en qualsevol bar hi pots trobar quatre pedants d’aquests que porten gavardina parlant de Fellini, però ja veieu que no em refereixo a això). On és, la gent interessant que vol passar-se les tardes discutint? On sou? Tots els artistes es fan amics d’altres artistes, però jo no els trobo. (Segurament és perquè no sóc un artista).

Si us plau, si sou o teniu intenció de ser una personalitat remarcable en qualsevol camp de les humanitats, feu-m’ho saber. Sé un bar de Badalona on podem anar a fer una cervesa (y lo que surja).

Ferran Muñoz Soler

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s