El vecino del alcalde

Un somriure patogen

Fotografia de Giardia Lamblia. Extreta de Protozoos

Fotografia de Giardia Lamblia.
Extreta de Protozoos

Avui és la meva primera publicació després de la nostra particular Perestroika, i en un principi volia escriure sobre la carència humana que formula l’estructura econòmica capitalista d’avui dia a partir del treball alienat però per coincidències inesperades vaig rebre de forma casual, com si es tractés d’una exclusiva de l’ONU o d’un nou post de Wikileaks sobre videos domèstics de Donald Trump amb bikini ballant La gozadera, una notícia que no m’ha deixat i no em deixarà dormir fins que em mori.

Farà un parell de setmanes, vaig arribar a la parada del tram justament a les 8 : 43 : 24, 4 minuts i 17 segons més del que acostumo. Asseguda allà, una “”“amiga””” meva estava amb el mòbil tota nerviosa i, com la bona educació ens obliga a ser persones amables, desgraciadament ens obliga, em vaig veure obligat a saludar-la i fer veure que li prestava atenció (que no és masclisme! Odio a les persones!). I va ser en algun moment de l’agradable conversa que em va parlar de LA NOTÍCIA: existeix una bacteria que somriu, la Giardia Lamblia.

Aquest protozou flagelat, “en forma de pera” segons la pàgina “Parásitos intestinales”, on apareix la meva familia com a entrada amb més visites, és d’allò més peculiar. Clar que és peculiar! Un bacteri amb nom i cognom de ressò italià i, com els bacteris emigren, suposadament jueu, un bacteri jueu italià que manté sempre el somriure davant la vida no és una cosa gaire quotidiana. I és que com pot ser posible que aquest ésser tan particular sigui el causant dels quists més comuns en l’espècie humana? Com és posible que sigui tan desconegut i alhora el primer paràsit microscòpic confirmat per l’home, entre el segle XVII i XVIII, observant una fermosa caca? Hi ha tantes preguntes… Què pensa? És feliç? Quan pateixes la seva infecció, ets més feliç? O és un somriure cínic, cruel i de menyspreu perquè el que vol és matar-nos?

Darrera d’aquest somriure de Mona Lisa hi ha una veritat oculta, però aquesta veritat queda velada per informació incongruent, paradoxes que es contradiuen i que ens impedeixen veure el seu autèntic transfons. Més enllà d’aquest violeta afable, la Giardia Lamblia infecta els intestins i sostreu el nostre aliment. No li agrada matar, prefereix les diarrees (poden ser cròniques), el meteorisme i fins i tot el síndrome de malabsorció; és un geni de la tortura, digne de la KGB (ara Servei Federal de Seguretat de la Federació Russa o, pels amics, FSB). Normalment habita en aigües contaminades i en zones naturals, alguns es veu que l’anomenen “diarrea del viatger” o “febre del castor”… La història sobre aquest últim nom la desconec i seria una llàstima que la humanitat no la sàpiga. Tampoc és motiu per alarmar-se, només en els casos realment greus es pot arribar a aquests extrems però… això sí … ES POT TRANSMETRE PER SEXE ORAL I ANAL! VIGILEU GAYS DEL MÓN, TENIM UN BACTERI HOMÒFOB! CAGAREU CONSTANTMENT DE PER VIDA PERÒ RES ATURARÀ EL VOSTRE AMOR! EL VOSTRE AMOR SERÀ ETERN COM LA VOSTRA CACA!

Perdó. Jo no… Però la Giardia Lamblia té la seva part afectiva. Té Twitter (https://mobile.twitter.com/dra_giardia). És molt sociable i contra tot pronòstic està a favor de la medicina. Encara pitjor , és molt probable que sigui metge, un metge amb un tracte potser excessivament contundent amb els pacients (“No sé qué pensar de los pacientes que dicen que traen mucha tos y no tosen ni una sola vez en el consultorio”), però compromès amb el benestar administratiu de la salut clínica (“y peor aún si la de recepción está Pendeja y ni les dice nada y a todo dice que sí es urgencia”). Pel que es pot comprobar, la forma simpàtica del protozou s’ha humanitzat fins al punt de convertir-se en un peluix confortant i adorable que protegeix dels malsons als petits, i és irònic perquè és una infecció molt comú pels infants.

Joguina de Giardia Lamblia. Extreta d'Amazon

Joguina de Giardia Lamblia.
Extreta d’Amazon

És el nostre amic bipolar, o un enemic, o un simple bacteri i això una columna d’una revista que en un principi pretenia tractar temes de resonància social, és igual, el que importa és que el misteri de la Giardia Lamblia està aquí, mirant-nos, esperant que els nostres ulls curiosos es vegin il·luminats per la seva esplendor veritable. No podem fugir del seu coneixement amagat, no els podrem enviar a Turquia, algun any haurem de dibuixar bé aquests ulls de loris.

Meravellós dibuix d'una Giardia Lamblia i un quist. Extret de Giardiasis

Meravellós dibuix d’una Giardia Lamblia i un quist.
Extret de Giardiasis

Sergi Saranga Reguera

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s