Virtut i decadència

Sàvia decisió

El dia que va ser capaç de llevar-se per si mateix, va deixar de comprendre la veritat del món. Un moment abans sabia per què les fulles dels arbres xiulen amb el vent quan passa, entenia el moviment de les onades en els grans oceans, l’equilibri dels gratacels o de les girafes. Acceptava i comprenia per què els déus ens havien abandonat. Però en el moment que va ser capaç d’aixecar-se per si mateix, ho va oblidar tot, va esdevenir un home humà com qualsevol altre, ignorant de mena. I encara li quedava molt recorregut per a seguir oblidant i ignorant. Com més vell més radical.

En aquell precís instant, només va ser conscient que mancava alguna cosa. Una cosa indeterminada, un no-sé-què. Mai va ser capaç de definir quina era la cosa (nosaltres sí), però la cosa és que d’aquella sensació va arrancar un plor desesperat i animal, que el van desfogar, el van fer sentir momentàniament bé.

A partir d’aquí, fent el seu primer i darrer acte amb ús de la raó va raonar el següent raonament:

“La breu estona on jo he estat conscient ha estat i és encara la més terrible de la meva vida, però sóc massa jove i sóc incapaç de llevar-me la vida, per bé que no pagui la pena seguir vivint així. L’encara més breu estona on he bramat sense saber com ni per què m’ha alliberat. He de decidir que la millor manera de viure és l’animal. Correr, saltar, no pensar, no parlar… sí, animals. Sí. si si si començare a menjar dalla on sigui i a no preguntarme les coses el millor es oblidar esclar i ja que no puc saber tampoc cal aprendre ni ensenyar nomes viure sense preocupacions siaixoeselquefarebedoncsqueresnomaturiviurecomelsanimalsiprou

I aquell infant ja mai més no va créixer. Va desaprendre el gest d’aixecar-se per si mateix, mai va arribar a saber parlar ni res que fem els homes humans. Sense haver-lo conegut mai puc assegurar que és l’home més savi que he conegut mai. Jo ja faig tard, però llenço aquest consell a tots els nou-nats que arribin a llegir això: feu com aquest bon animaló.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s